Mamografia cu tomosinteza: Avantaje și recomandări

Mamografia este una dintre cele mai eficiente metode de screening pentru detectarea precoce a cancerului de sân, iar mamografia cu tomosinteza reprezintă o tehnologie inovatoare care aduce mai multă claritate și precizie în procesul de diagnosticare. În acest articol, vom explora ce este mamografia cu tomosinteza, ce avantaje aduce și cine ar trebui să considere această opțiune.

Ce Este Mamografia cu Tomosinteza?

Mamografia cu tomosinteza, cunoscută și sub numele de mamografie 3D, este o procedură de imagistică medicală care folosește raze X pentru a crea imagini detaliate ale sânilor. Ceea ce face mamografia cu tomosinteza specială este că permite obținerea unor imagini tridimensionale, în timp ce mamografia tradițională produce imagini bidimensionale. Aceasta înseamnă că medicul poate examina sânii strat cu strat, reducând suprapunerea țesuturilor și creșterea sensibilității în detectarea leziunilor.

Avantaje ale Mamografiei cu Tomosinteza:

 1. Mai multă claritate: Principala diferență dintre mamografia cu tomosinteza și cea tradițională este că tomosinteza oferă imagini tridimensionale. Acest lucru elimină suprapunerea țesuturilor și permite medicului să observe leziunile în mai multe unghiuri, crescând precizia diagnosticului.
 2. Detectarea precoce: Mamografia cu tomosinteza poate detecta leziunile mai mici și mai subtile decât mamografia 2D, ceea ce poate duce la un diagnostic mai precoce și la începerea tratamentului într-un stadiu mai tempru al bolii.
 3. Reducerea alarmelor false: Mamografia tradițională poate duce la rezultate fals pozitive, care pot declanșa ulterior proceduri suplimentare inutile. Tomosinteza reduce semnificativ alarmele false, oferind imagini mai clare și mai precise.
 4. Mai puțin disconfort: Cu tomosinteza, sânul este presat mai puțin decât în mamografia tradițională, ceea ce face procedura mai confortabilă pentru pacient.
 5. Mai multă siguranță în screening: Pentru femeile cu țesut mamar dens, mamografia cu tomosinteza poate fi o opțiune mai bună decât mamografia 2D, deoarece are o sensibilitate mai mare în detectarea leziunilor în țesutul dens.

Cine Ar Trebui Să Considere Mamografia cu Tomosinteza?

Mamografia cu tomosinteza este o opțiune recomandată pentru:

 1. Toate femeile cu vârsta peste 40 de ani: În majoritatea țărilor, screeningul mamografic începe la vârsta de 40 de ani și se efectuează în mod regulat pentru detectarea precoce a cancerului de sân.
 2. Femeile cu istoric familial de cancer de sân: Dacă aveți antecedente de cancer de sân în familie sau sunteți considerată la risc crescut, mamografia cu tomosinteza poate fi deosebit de utilă pentru detectarea precoce.
 3. Femeile cu țesut mamar dens: Țesutul mamar dens poate face detectarea leziunilor mai dificilă prin mamografie tradițională, dar mamografia cu tomosinteza oferă mai multă claritate și precizie.
 4. Femeile cu rezultate anterioare suspecte: Dacă ați avut rezultate de screening anterior suspecte sau neclare, mamografia cu tomosinteza poate fi recomandată pentru o evaluare mai detaliată.

Recomandări pentru Mamografia cu Tomosinteza:

 1. Discutați cu medicul dumneavoastră: Înainte de a programa o mamografie cu tomosinteza, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre nevoile dumneavoastră individuale și istoricul medical.
 2. Programați screening regulat: Pentru cea mai bună protecție împotriva cancerului de sân, respectați programul de screening recomandat de medicul dumneavoastră.
 3. Comunicați orice schimbări: Dacă observați schimbări în sânii dumneavoastră sau aveți orice simptome de îngrijorare, raportați-le imediat medicului pentru o evaluare suplimentară.

Concluzie

Mamografia cu tomosinteza este o tehnologie avansată care aduce mai multă claritate și precizie în screeningul și diagnosticarea cancerului de sân. Acestă metodă poate fi deosebit de utilă pentru detectarea precoce a leziunilor și pentru reducerea alarmelor false. Pentru a beneficia de aceste avantaje, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră despre necesitatea și frecvența mamografiei cu tomosinteza în funcție de nevoile și istoricul dumneavoastră medical. Este un pas important în asigurarea sănătății dumneavoastră mamare și în detectarea timpurie a oricăror probleme.