măşti sudură

Sfaturi esențiale pentru întreținerea și curățarea măștilor de sudură

Masca de sudură este un accesoriu obligatoriu pentru orice sudor, indiferent de tipul de sudură folosit. Ea protejează faţa şi ochii, gâtul sudorilor, zona prin care priveşti sudura realizată are un tratament special şi e mai închisă la culoare tocmai pentru a nu avea arsuri oculare.

Purtarea corectă a unei măşti sudură te va feri de razele ultraviolete şi infraroşii, eviţi arsurile grave de la nivelul ochilor şi al pielii, de scântei şi de particule fierbinţi de la sudură, de lumina intensă ce îţi poate afecta vederea, dar şi de fum şi gaze toxice, asta dacă ai şi mască cu filtrare.

Eficienţa sa pe termen lung depinde însă de întreţinerea şi de curăţarea regulată. Cum trebuie făcute şi ce etape trebuie să urmezi pentru o întreţinere perfectă a măştii de sudură?

Tipuri de măşti sudură şi curăţarea corectă

Pe piaţă sunt mai multe tipuri de măşti sudură. Avem măşti cu vizor fix, masca se ridică şi se coboară când se doreşte operarea unor ajustări, măşti cu vizor ajustabil, se schimbă nuanţa, protecţia e ajustată în funcţie de intensitatea luminii produse de suduri. Poţi cumpăra şi măşti cu vizor care se întunecă automat la detectarea unei lumini foarte puternice de la arcul electric, pentru un confort mai mare.

Întreţinerea şi curăţarea măştilor de sudură sunt extrem de importante pentru a le folosi pe termen lung şi a avea aceeaşi eficienţă, a oferi aceeaşi siguranţă de fiecare dată când îţi acoperi faţa cu ele. Ştim deja că sudorii lucrează în diferite medii nu tocmai prietenoase zi de zi, cu praf, umiditate mare, căldură mare.

Curăţarea şi întreţinerea vizorului măştii şi a măştii în totalitate vor garanta şi performanţe mai bune şi protecţie superioară, exact ca în prima zi de folosire. Se poate schimba în mod regulat zona prin care te uiţi de la masca, dacă apar fisuri sau e mult prea greu de curăţat, dacă există o uzură vizibilă, asta ca să poţi vedea foarte bine ce faci cât sudezi.

Se inspectează periodic şi întreaga masca de sudură pentru detectarea fisurilor sau altor probleme de la impact, se curăţă întreaga mască cu o cârpă şi substanţe speciale de curăţare şi igienizare interior-exterior. Dacă avem şi măşti cu filtre se vor înlocui periodic şi acestea, filtrele nu se vor curăța niciodată cu aer comprimat.

Întreţinerea măştii de sudură şi curăţarea detaliată

Eliminarea prafului şi a murdăriei de pe exteriorul măştilor de sudură este cea mai importantă a procesului de întreţinere şi curăţare a măştilor moderne. După curăţare trebuie făcută şi o igienizare interior-exterior pentru a avea mereu siguranţă că nu apar iritaţii sau afecţiuni ale pielii şi ale ochilor.

La curăţarea şi întreţinerea unor măşti sudură vei avea nevoie de cârpe din microfibre curate, de perie moale, de soluţii pentru curăţarea lentilelor, de spray dezinfectant, de aer comprimat pentru exterior, de beţişoare de urechi pentru zonele mai greu accesibile, de apă şi de un prosop uscat, ca să elimini rapid umiditatea şi excesul de apă sau soluţii de curăţare.

Lentilele sau zona prin care priveşti la sudură se vor/va detaşa înainte de curăţare. Se curăţă doar cu o cârpă curată din microfibră, dacă sunt amprente se intervine cu soluţie specială de curăţare, nu se dă cu spray, soluţie direct pe lentile, se curăţa mereu cu o cârpă cu mişcări circulare.

Peria moale te va ajuta să îndepărtezi murdăria şi praful de la exterior, în anumite zone se va interveni şi cu o cârpă din microfibră. Dezinfectarea măştii de sudură este realizată doar cu dezinfectanţi care nu ataca pielea, ochii, compatibili cu materialul din care e masca. Se aplică pe o cârpă, se începe cu interiorul măştii, după care se usucă zona şi se trece la exterior.

Dacă la partea de curăţare nu mai ai ce să faci mai mult de atât, la întreţinere trebuie să te gândeşti şi la depozitarea unor măşti sudură. Când nu le mai foloseşti caută o zonă unde nu ai contaminanţi şi umiditate excesivă, e bine să ai şi o husă pentru masca de sudură. Mâinile tale nu trebuie să aibă mizerie, praf, uleiuri când vrei să foloseşti masca, aşa o vei curăţa mai uşor şi întreţinerea va fi mai eficientă.

Protejarea măştii de sudură când e vorba de întreţinere şi de curăţare

Nu aştepta până când masca de sudură este foarte murdară şi plină de praf. După fiecare utilizare curăță uşor suprafaţa interioară şi exterioară cu o cârpă uscată, aşa praful nu va mai „intra” în materialul măştii. Fereşte masca de coroziune, de condiţii extreme, nu o expune la temperaturi extreme, la materiale abrazive. Un spray antistatic e eficient dacă nu vrei ca masca de sudură să atragă praful ca un magnet mereu.

Încearcă să ai o verificare zilnică a măştii ca să previi apariţia unor probleme majore şi să poţi repara orice fel de mici defecţiuni, fisuri. Nu uita de curelele şi suportul pentru cap, şi ele trebuie curăţate, verificate mereu.

La măştile cu lentile automate se va verifica funcţionarea lor, bateria, lentilele se schimbă imediat dacă se observă orice fel de probleme majore, zgârieturi adânci, spărturi. Garniturile se vor verifica săptămânal, se înlocuiesc imediat ce nu mai asigură etanşeitatea necesară în timpul sudurilor. Întotdeauna se vor urma instrucţiunile producătorilor legate de întreţinere şi de curăţare pentru măştile de sudură.