liză manuală

Echipamente pentru manipularea mărfii: Tot ce trebuie să știi despre liza manuală

Un transpalet manual, cunoscut și sub denumirea de liza manuală, este un echipament esențial în industria logistică și de depozitare pentru manipularea și transportul încărcăturilor pe paleți. Acesta funcționează exclusiv pe baza forței fizice a operatorului, neavând motor electric sau alte surse de alimentare.

Structura unui transpalet manual include:

 • Două furci pentru ridicarea paleților.
 • Un sistem de roți pentru manevrarea echipamentului.
 • Un sistem de pompare manuală pentru ridicarea furcilor și a încărcăturii.

Operatorul folosește mânerul pentru a ridica și coborî furcile. Prin pomparea mânerului, se crește presiunea hidraulică, permițând astfel ridicarea încărcăturii. Aceasta simplă dar eficientă metodă de operare face ca transpaletul manual să fie un instrument indispensabil în gestionarea eficientă a mărfurilor în depozite.

Cum să alegi și să utilizezi corect o liză manuală de calitate

liză manuală, cunoscută și ca transpalet manual, este un echipament indispensabil în logistică și depozitare, proiectat pentru a fi manevrat ușor și precis în spații înguste.

 • Verificarea lizei manuale

Înainte de utilizare, inspectează liză manuală pentru a te asigura că este în stare optimă de funcționare. Verifică starea roților, mânerului și sistemului hidraulic. Asigură-te că frânele și sistemul de direcție funcționează corespunzător.

 • Utilizarea echipamentului de protecție

Siguranța personală este primordială. Poartă echipament de protecție adecvat, inclusiv căști, încălțăminte sigură și salopete de protecție realizate din materiale rezistente. Acest echipament protejează atât pe tine, cât și pe ceilalți din jur.

 • Încărcarea corectă a paleților

Asigură-te că încărcătura este stabilă și centrată pe palet. Distribuie greutatea uniform pentru a menține stabilitatea în timpul transportului și evită depășirea capacității maxime de încărcare a lizei.

 • Tehnica de ridicare

Poziționează-te în fața mânerului și apucă-l ferm cu ambele mâini. Folosește greutatea corpului pentru a pompa mânerul și a ridica furcile. Ridică încărcătura suficient de sus pentru a evita obstacolele.

 • Manevrarea corectă a lizei

Folosind mânerul, direcționează liza manuală în direcția dorită cu grijă și precizie. Evită coliziunile și menține echilibrul încărcăturii. Înainte de a traversa uși sau zone de trecere, asigură-te că sunt deschise larg pentru a permite trecerea în siguranță.

 • Transportul încărcăturii în siguranță

Asigură-te că traseul de transport este liber și lipsit de obstacole. Evită virajele bruște și menține o viteză moderată pentru a preveni accidentele.

 • Descărcarea mărfii

Ghidează liza manuală spre locul de descărcare și coboară încărcătura într-un mod controlat și sigur. Asigură-te că nu există persoane în apropiere și că marfa nu prezintă riscul de prăbușire.

Cerințele cumpărătorului de liză manuală: Atenția acordată furnizorului

Transpaletul manual este un echipament esențial, mai ales pentru depozitele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 150-1000 mp. Aceste depozite stochează mărfuri pe mai multe niveluri, necesitând frecvent transferuri între diverse poziții.

Paleții trebuie transportați în interiorul depozitului și manipulați cu ajutorul mai multor utilaje. De obicei, aceste locații sunt standardizate, cu suprafețe plane, și transpaletul este utilizat aproape continuu.

 • Credibilitatea furnizorului: Este esențial ca furnizorul să poată oferi service și piese de schimb într-un timp cât mai scurt pentru a reduce timpul de nefuncționare al echipamentului.
 • Garanție și încredere: Furnizorul trebuie să ofere garanție pentru produsele vândute și să fie de încredere în ceea ce privește acoperirea acesteia.

Deși transpaletul manual este un echipament relativ simplu, rolul său în logistica internă este important. Alegerea furnizorului și a produselor trebuie făcută cu grijă, pentru a asigura eficiența și continuitatea operațiunilor de depozitare.

Întreținerea corectă a unui transpalet manual

Pentru a asigura funcționarea optimă a unui transpalet manual, este esențial să urmezi câteva proceduri simple de întreținere. Dacă transpaletul nu este utilizat pentru o perioadă îndelungată, aerul poate pătrunde în sistemul hidraulic. Pentru a elimina aerul:

 • Trage mânerul de acționare în poziția cea mai joasă.
 • Acționează mânerul de 4-6 ori.
 • Adu mânerul înapoi în poziția de ridicare.
 • Dacă este necesar, repetă această procedură până când transpaletul funcționează normal.

Pentru a preveni defectele și a menține transpaletul în stare bună de funcționare, efectuează verificări zilnice. Nu utiliza liza manuală dacă prezintă defecțiuni. Adaugă ulei de motor la fiecare element de mișcare cel puțin o dată la trei luni. Cantitatea necesară de ulei hidraulic pentru ridicare este de 250 ml (sau 0,250 kg), conform standardului de calitate ISO.

Alegerea tipului de ulei depinde de temperatura ambientală:

 • Pentru temperaturi între -5 și 40°C, folosește ulei 32#.
 • Pentru temperaturi între -35 și -5°C, utilizează ulei special conceput pentru temperaturi scăzute.

Respectând aceste reguli simple de întreținere, vei asigura o durată de viață mai lungă și o performanță optimă a transpaletului tău manual.